‘Voetbalnerds’ docu over dé nieuwe generatie sportjournalisten

Tereplein Media presenteert ‘Voetbalnerds’, een korte documentaire met Pieter Zwart in de hoofdrol. Regisseur Thomas Rijsman maakte een portret van de nog piepjonge sportjournalist, die nu al één van de meest invloedrijke voetbaljournalisten van het land is. Onlangs verscheen zijn boek ‘De Val van Oranje’, met analyses over het falen van het Nederlands voetbal de afgelopen jaren. Zijn artikelen en tactische analyses, onder andere voor VI Pro en Catenaccio.nl, worden door trainers op het allerhoogste niveau gelezen. Tijdens het WK van 2014, waar Oranje als derde eindigde, maakte de technische staf onder leiding van Louis van Gaal gebruik van de analyses van Zwart. Het seizoen dat Ajax de Europa League-finale bereikte, las ook trainer Peter Bosz de analyses die Zwart over de tegenstanders van de Amsterdammers schreef.

De documentaire ‘Voetbalnerds’ komt niet uit de lucht vallen. Rijsman werkte twee jaar geleden als eindredacteur van de Ziggo Sport-talkshow Rondo samen met Zwart. Ze maakten een rubriek waarin Zwart op statistieken gebasseerde voetbalinzichten en nieuwe voetbaltermen uitlegde, zoals Packing, Expected Goals en Half Spaces. Rijsman raakte onder de indruk van de kennis en het talent van Zwart. Tevens raakte Rijsman – die zelf ook sportjournalist is en in het verleden bij Willem II voetbalde – gefascineerd door de nieuwe wereld waar Zwart wat hem betreft symbool voor staat, namelijk een generatie voetbaljournalisten en kenners die nooit op hoog niveau hebben gespeeld maar online al jaren in gesprek zijn over de staat van het voetbal. Omdat ze zich niet herkenden in traditionele voetbaljournalistiek. Omdat ze een nieuwe, analytische benadering wilden. Zonder aandacht voor randzaken, zonder het old boys network, zonder holle frasen. Om uiteindelijk de geuzennaam die de buitenwereld op ze plakten te omarmen: voetbalnerds.

De documentaire Voetbalnerds geeft een gezicht aan deze nieuwe generatie voetbaldenkers, met Pieter Zwart als belangrijkste wegbereider. In de film komen onder andere Michiel de Hoog (De Correspondent), Sam Planting, Erik Elias, Jimmie Driessen (allen van De Voetbalpodcast) en Peter Bosz (ex-trainer Ajax en Borussia Dortmund) aan het woord. De film, mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Das Mag, wordt donderdag 12 juli 2018 om 12:00 exclusief gelanceerd via de digitale kanalen van Voetbal International (www.vi.nl) en het online voetbalkanaal FC Afkicken (www.fcafkicken.com). De filmposter is ontworpen door Barry Pirovano.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *