Nieuw: Tereplein Media

Dat hadden we – Nordin Ghouddani en Thomas Rijsman – ruim 30 jaar geleden nooit gedacht, toen we bij elkaar in de klas zaten: dat we ooit samen een mediabedrijf zouden beginnen. Maar per 2018 is dat dan toch het geval: we hebben Tereplein Media in het leven geroepen, een productiehuis dat zich gaat richten op het vertellen van prikkelende, relevante maar voor eerlijke  sportverhalen. Omdat we vinden dat sport een spiegel is van de maatschappij, vaak heel mooi, maar ook hard of oneerlijk. Wij weten daar alles van.

Nordin en Thomas – tweede rij van onderen, vierde en vijfde vanaf rechts – naast elkaar op de klassenfoto in groep 8.

Wij zaten bij elkaar in de klas, kwamen bij elkaar op de verjaardag en voetbalden op hetzelfde trapveldje, Het Tereplein. Het in teer gegoten veldje lag midden in de wijk Zorgvlied. De kinderen die er voetbalden vormden samen een mix van verschillende culturen en afkomst, zoals wij: de één is van Marokkaanse afkomst, de ander is een blonde Belg. Maar behalve verschillen waren er vooral overeenkomsten tussen ons: allebei waren we gek van voetbal en allebei wilden we sportjournalist worden.

Nordin en Thomas – onderste rij, eerste en tweede vanaf rechts – naast elkaar in een voetbalelftal van de lagere school.

Wij haalden gelijkwaardige cijfers op de lagere school, maar kregen toch verschillend schooladvies. Thomas mocht naar het vwo, terwijl Nordin geadviseerd werd iets met zijn handen te doen. Hij ging naar de lts. Ondanks dat werkte hij zich op in de maatschappij en maakte alsnog zijn droom waar toen hij ging werken voor Studio Sport. Het bizarre toeval wilde dat Nordin daarmee de baan overnam van Thomas, die bij Ziggo Sport aan de slag ging. Ruim 25 jaar nadat de één linksaf werd gestuurd in het leven, en de ander onterecht rechtsaf, arriveerden we alsnog op exact dezelfde plek in het bestaan.

Thomas en Nordin samen op het Tereplein, het trapveldje in Tilburg waar ze als kind ook al samen voetbalden.

Onze oude vriendschap is daardoor nieuw leven ingeblazen. Als volwassenen kijken we opnieuw naar de wereld en één van de onderwerpen die ons enorm aanspreekt is de multi-culturele samenleving. Wij omarmen diversiteit – dat is zo gek natuurlijk niet, als kinderen van immigranten – maar zien ook dat niet iedereen blij is met de wereld die in rap tempo aan het veranderen is. Het gevolg is een verhard maatschappelijk klimaat. Die twee kanten van de multi-culturele samenleving zien we ook terug in de wereld van de sport: atleten van verschillende nationaliteit, culturele achtergrond, geaardheid, kleur en geloof werken zij aan zij samen om een gezamenlijk doel te verwezenlijken. Maar ook de sportwereld is vanzelfsprekend geen perfecte wereld, waarin iedereen gelijke kansen krijgt of gelijk behandeld wordt. Waarom werd Hakim Ziyech niet geselecteerd voor Oranje, terwijl hij statistisch gezien veruit de beste speler van de Eredivisie was? Waarom is er nog steeds geen voetballer uit de kast gekomen? Is het gek dat mannen en vrouwen bij veel sporten financieel nog steeds niet gelijk beloond worden? Met Tereplein Media willen we behalve de schoonheid van sport benadrukken ook de moeilijke vragen stellen. En op zoek gaan naar een eerlijk antwoord.

Nordin en Thomas samen aan het werk in Agadir, tijdens opnames van hun eerste documentaire samen: ‘Marokkaanse trots’.

Als ervaren en door de wol geverfde (sport)journalisten en televisiemakers bundelen we daarom vanaf 2018 onze kennis, talent en netwerk om samen inspirerende, spraakmakende, maatschappelijk relevante maar vooral eerlijke sportverhalen te vertellen. Op TV, via documentaires, online of elke andere vorm die het meest geschikt is om het échte verhaal te vertellen. En dat allemaal onder de noemer Tereplein Media, als verwijzing naar het trapveldje waar het voor ons allemaal begonnen is, ruim dertig jaar geleden al.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *