Je bent gek als je geen Marokkaan opstelt

Van de 246 spelers die in speelronde 29 van de Eredivisie in actie kwamen, hebben er twintig een Marokkaanse achtergrond, zij maakten drie van de dertig doelpunten, maar hou je vast, zij tekenden ook voor vijf van de 22 assists. Dat is 23% en was 26% geweest als de voorzet van Feyenoord-aanvaller Bilal Basacikoglu (Turkse vader, Marokkaanse moeder) – die door Excelsior-speler Jordy Wijs in eigen doel werd getrapt – ook als assist was genoteerd. Maar alleen de succesvolle voorzetten van Ziyech (Ajax), El Ahmadi (Feyenoord), Mahi (FC Groningen), Namli (PEC Zwolle) en El Hankouri (Willem II) gingen officieel de boeken in.

De opmerkelijke statistieken zijn echter geen ongebruikelijke cijfers. Bijna ieder weekend zijn opvallend veel spelers met een Marokkaanse achtergrond aangever bij doelpunten. De assist van Ziyech op Justin Kluivert, bij de 1-1 tegen FC Groningen, was alweer zijn twaalfde van het seizoen. Volgens Opta is Ziyech daarmee de eerste speler van Ajax – sinds Christian Eriksen in het seizoen 2012/2013 – die twaalf assists noteert. Alleen Steven Berghuis evenaart het aantal van Ziyech dit seizoen. In de top van de ranglijst van assists dit seizoen staan opvallend veel namen van spelers met een Marokkaanse achtergrond. Zo heeft El Khayati 8 assists, Labyad zeven, Idrissi en Messaoud zes, Ayoub en Mokhtar vijf en Azzaoui, Mahi en Namli vier. Maar ook lager op de ranglijst vind je nog veel meer spelers met een Marokkaanse achtergrond.

“Spelers met Marokkaanse achtergrond blinken uit in het geven van assists, zoals Hakim Ziyech. Toch zal hij het in Nederland moeten doen met een eeuwig ‘ja maar’.” 

Nog zo’n statistiek: één op de ongeveer tien voetballers in de Eredivisie heeft een Marokkaanse achtergrond. Je concluderen dat deze groep spelers zwaar oververtegenwoordigd is, aangezien slechts 2% van de Nederlandse bevolking een Marokkaanse achtergrond heeft. In één van onze vlogs ‘Mocro’s in de Eredivisie’ (LINK) vroeg ik al eens aan Nordin hoe dat kan. “We zijn gewoon erg goed,” antwoordde hij. Nordin legde ook uit dat in de Marokkaanse cultuur de kinderen meer dan in de traditionele Nederlandse cultuur op straat spelen. “Marokkaanse kinderen spelen ook graag op de PlayStation, maar gewoon niet de hele dag.” In andere woorden: Marokkaanse kinderen voetballen nog volop op straat. Dat zie je ook terug in hun speelstijl. De meeste voetballers met Marokkaanse achtergrond zijn middenvelders en aanvallers, hebben een goede techniek, zijn vaardig in de kleine ruimte, kunnen een tegenstander passeren en zoeken creatieve oplossingen naar voren toe, in plaats van in de breedte. Vreemd genoeg wordt dat ze niet altijd in de dank afgenomen, denk maar aan de discussie rondom Ziyech die ondanks een karrenvracht aan doelpunten en assists in zijn jaren bij SC Heerenveen, FC Twente en Ajax nog steeds wordt aangesproken op zijn veelvuldig balverlies. Hakim Ziyech zal het in Nederland moeten doen met een eeuwig ‘ja maar’.

“Dé Marokkaan staat er niet goed op in Nederland, het is niet gek om dan aan te nemen dat er ook negatieve vooroordelen bestaan over dé Marokkaanse voetballer.”

Wij van Tereplein Media betoogden wel eens dat de kritiek op Ziyech voortkomt uit het huidige maatschappelijke en politieke klimaat (LINK). Daarin staat ‘dé Marokkaan’ (die natuurlijk niet bestaat) er niet goed op. Er bestaan nogal wat negatieve vooroordelen over Marokkanen in de Nederlandse maatschappij. En het is dus geen vreemde gedachte om aan te nemen dat er ook vooroordelen bestaan over Marokkaanse voetballers. Dat ‘ze’ – als ‘ze’ met meer zijn – bijvoorbeeld voor onrust in een ploeg of club zorgen. Dat ‘ze’ moeilijk te sturen of te corrigeren zijn. Dat ‘ze’ vooral voor zichzelf voetballen. Dat ‘ze’ daarom bijvoorbeeld nooit de absolute wereldtop halen. Ook gehoord, op Nederlandse perstribunes: “Het zijn allemaal broodvoetballers.” Of: “Speeltuinvoetballers.” Dat laatste impliceert wellicht: ze doen maar wat, het leidt tot niets. In voetbaltaal: geen rendement. De cijfers die wij van Tereplein Media voor de wekelijkse vlog ‘Marokkanen in de Eredivisie’ bijhouden bewijzen echter het tegendeel (zie tabel, onder).

Als iemand je in de toekomst dus vertelt dat Marokkaanse voetballers vooral voor zichzelf voetballen, moeilijk zijn, of speeltuinvoetballers zijn, knoop dan goed in je oren dat de feiten het tegenovergestelde bewijzen. En niet alleen dat: de voetballer met Marokkaanse achtergrond blijkt als Koning-assist ook nog eens de meest sociale van allemaal. Of zoals Nordin wel eens gekscherend tegen me zegt: “Je bent gek als je geen Marokkaan in je elftal opstelt.”

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *