De Belg in mij

Tereplein Media presenteert ‘De Belg in mij’, een korte documentaire met regisseur Thomas Rijsman zelf in de hoofdrol. Rijsman is geboren en getogen in Nederland, maar is 100% Belg dankzij Belgische ouders. In de zomer van 2018 bezocht hij de oefeninterland België – Nederland. Tijdens de wedstrijd stelde hij zichzelf de vraag voor wie hij nou eigenlijk is: het land waar is hij opgegroeid of het land van zijn bloed?

Het thema dubbele nationaliteit is vandaag de dag een hot topic in de wereld van het topvoetbal. Steeds meer spelers kunnen uit twee landen kiezen om voor uit te komen. Voor mensen die geen biculturele achtergrond hebben, lijkt dit een simpele keuze tussen het hoofd of het hart. Maar daar tussenin ligt een groot grijs – en soms complex – gebied, betoogt Rijsman in ‘De Belg in mij’.

Bijrollen in ‘De Belg in mij’ zijn weggelegd voor de Hollandse voetbalanalisten Johan Boskamp, Aad de Mos (beiden trainer geweest in België), de Nederlandse sportjournalist Willem Vissers (De Volkskrant), de Belgische sportjournalist Niels Poissonnier (Het Laatste Nieuws) en voetbalbestuurder Joseph Allijns (o.a. voorzitter van KV Kortrijk).

‘De Belg in mij’ is een vervolg op de korte documentaire ‘Marokkaanse Trots’, waarin Rijsman collega-sportjournalist én jeugdvriend Nordin Ghouddani volgde tijdens de oefeninterland Marokko – Nederland. Ook in ‘Marokkaanse Trots’ onderzocht Rijsman hoe een biculturele achtergrond zich vertaalt naar de beleving van een voetbalwedstrijd waarin het land van je ouders speelt tegen het land waar je bent opgegroeid en/of woont.

De film kwam vrijdag 22 maart 2019 online via het voetbalkanaal FC Afkicken (www.fcafkicken.com). Het camerawerk is van Sven Driesen en de typografie en de filmposter is ontworpen door Matthijs Nolst Trenite.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *